onsdag 14 april 2010

V. 25 –Tramporgel och knuten näve

Nu har det gått 25 veckor av graviditeten och så här står det på www.gravid.se

Nu växer magen och blir tyngre. Allt eftersom kan du få ont i ryggen, kramp i benen och känna ett tryck ned mot bäckenbotten. Kramper är vanligt och kommer att vara det även längre fram. Undvik att knipa med tårna. Barnet kan trycka på blåsan vilket medför att du måste gå på toaletten ofta. Det kan hända att du lättare blir andfådd nu. Tänk på din hållning och vila mycket.
Ditt barn är nu ca 22cm långt mellan huvud och stjärt och väger runt 800g. Det kan ta tag om sina fötter och knyta nävarna. I lungorna bildas allt fler blodkärl och näsborrarna börjar öppnas. Barnets benkärnor blir hårdare. Barnets livlina - navelsträngen är tjock och elastisk med innehåll av två artärer och en ven. Dessa blodkärl ligger inbäddade i en tjock geléartad massa som hindrar dem från att trassla ihop sig. Detta är ett sätt att säkra blodflödet mellan moderkakan och barnet och dess livgivande funktion.
De permanenta tänderna bildas långt in i tandköttet men kommer inte att bryta fram förrän barnet börjar tappa sina mjölktänder i sexårsåldern.
Under graviditeten är det inte heller helt ovanligt att man drabbas av halsbränna eller sura uppstötningar. Många drabbas även av underlivssvamp.

Jag kan definitivt hålla med om halsbrännan (läs magkatarr) och att springa ofta på toaletten. Förunderligt att man måste upp och kissa 4 gånger på en natt. Blåsan har tydligen blivit tramporgel där inne?

Men jag gillar meningen “Det kan ta tag om sina fötter och knyta nävarna.” för man vet aldrig när det kan vara bra att kunna knyta nävarna. Även om mor din oftast knyter näven i fickan lille bebis, så kan det ju aldrig vara för tidigt att börja öva :)

1 kommentar:

  1. Hå hå ja ja... Snart stampar barnet takten på dina revben.
    /Nils

    SvaraRadera