torsdag 1 april 2010

Jag sålde lite bilder på en fånig by.

Ockelbo Kommun

Häromveckan sålde jag bilder till ett produktionsbolag som jobbade med programmet “Det kungliga bröllopet” på SVT. De ville ha bilder ifrån Ockelbo med omnejd till programmet och det kunde jag leverera.

Däremot så levererade Ockelbos kommunalråd ett inte så roligt blogginlägg på sin blogg efter att avsnittet om Ockelbo sändes i veckan (den 29 mars). Så här såg det ut:

“Det är så pass många som har hört av sig till oss med anledning av programmet. Bilden av vårt samhälle som man inte riktigt känner igen. Nu ska man vara väldigt tydlig med att säga, var och en har sina egna bilder. Men vi vill ge vår bild av Ockelbo. Här ser du pressmedelandet som vi har skickat ut.

Hur skildras vår landsbygd?

Det har gått några dagar sedan ”Det Kungliga Bröllopet” sändes i SVT på bästa sändningstid måndag 29/3 kl 20.00. Reaktionerna har varit kraftiga på programmets vinkling och människor både från Ockelbo och även ”utsocknes” har uttryckt en stark besvikelse över den uppenbara vinklingen i programmet över vår bygd!
Inget fel på Epatraktorer och Pizzerior men Ockelbo består av så mycket mer, Rönnåsstugan, Wij Trädgårdar, Åbyggeby landsbygdcenter, Åmot, Lingbo, Jädraås och en fantastisk entreprenörsanda bara för att nämna något!Den starka bild som givits i en mängd olika sammanhang är att det i Ockelbo finns en förmåga att ta tillvara på både traditionen men även en mycket stark drivkraft till förnyelse och utveckling!
Inte minst har det visat sig i alla undersökningar som gjorts inom Svenskt näringsliv där vi idag har ca 450 privata företag som så starkt präglar vår bygds företagsamhet!
Vi kan inte annat än se att detta är en medveten vinkling från SVT där man försöker skildra vår landsbygd på ett för oss väldigt märkligt sätt. Vi hoppas för vår allas skull att det inte är sant?
Det här handlar ytterst inte bara om Ockelbo utan om hela vårt fantastiska land med dess blomstrande landsbygd!”

Magnus Jonsson

Kommunstyrelsens ordförande                                                                                                                                   

Lasse Sjödin

Kommunchef"

Jag såg programmet på SVT play igår och kan bara hålla med om att det var synd att vinklingen blev så fånig. Det var lite väl mycket hill-billy känsla. Ockelbo har ju som sagt mer att erbjuda än epatraktorer och pizzerior. Jag hoppas att de tänker göra ett nytt inslag ifrån Ockelbo där byn kan få en ny chans utan byfånekänsla.

1 kommentar:

  1. Kul att du fick sälja bilder Linda! Mindre kul m programmet...Men det är kanske inte lätta att få det bättre när de flesta Ockelbo-bor inte är så sugna på att prata om Daniel m pressen. Då håller man tydligen tillgodo m Epa-killar som tycker det enda man kan göra är att supa och Sören A, inte världens snabbaste kanske;). Roligaste var nog Ebba Von Sydows bilkörning...Kul när Magnus hojtade "Kör inte på tanten!!!" Har en känsla av att Ebba åker mest taxi...

    SvaraRadera