måndag 1 mars 2010

Gravid i vecka 20.

Egentligen är det ju 19 veckor + 2 dagar men man säger vecka 20 tydligen?! Så här står det på www.gravid.se om bebis i v 20:

“Ungefär vid den här tiden är det dags för ett nytt besök hos MVC. Modern märker att barnet rör sig alltmer och det går ibland att se dess rörelser. Livmodern växer alltmer och skjuter fram magen. Det kan hända att naveln börjar puta ut, i sådant fall kommer den att göra det tills förlossningen. Bröstkorgen växer och det kan vara mycket bekvämt med en justerbar BH.
Ditt barn är 14-16cm långt från huvud till stjärt och väger ca 350g. Barnet är fortfarande mycket litet men växer snabbt och är nu halvvägs. Nu följer en kritisk fas i utvecklingen av sinnesorganen - hörsel, syn, känsel, smak och lukt. Äntligen kan barnet höra och känna igen din röst. De olika sinnesorganens nervceller utvecklas nu i sina specifika delar av hjärnan. Nybildande av nervceller har trappats ned något, och koncentreras istället till utveckling av komplicerade förbindelser mellan nervceller som krävs för funktioner som minne och tänkande. Bär du på en flicka finns det redan omkring två miljoner ägganlag i äggstockarna. Barnet kan nu njuta av att sträcka ordentligt på armar och ben, eftersom nervsystem och muskler har utvecklats tillräckligt för att det ska vara möjligt.”

Jo tack, visst känns det att den rackaren kan njuta av att sträcka ordentligt på armar och ben, för det känns “trångt” i magen om någon förstår vad jag menar.

Men jag gillar att bebis kan höra min röst, för jag gillar ju att prata :)

Sen har vi redan börjat med musik. Abramis såklart och häromdagen värmlänningarna Magnolia. Men vi kan inte lyssna på Jojje Wadenius låt “Mitt lilla barn (akta dig för eld och vatten)” för då rusar hormonerna överstyr och den blivande mamman börjar gråta.

1 kommentar:

  1. Tänkte just säga det, det är dags att skola den lille så att den inte får för sig att lyssna på dansband eller något annat otäckt när den kommer ut! (Fast min mamma lär ha sjungit barnvisor och det gick ju bra med mitt musikval ändå, frågan är väl bara om _hon_tyckte det :P ) Härligt att höra att det går fint i alla fall!

    SvaraRadera